torsdag 15 september 2011

En åtgärd mot bostadssegregation

Hur bör man fördela allmännyttiga bostäder i attraktiva delar av våra storstäder?

Idag används bostadskön som instrument. Den som har stått länge i kö kommer då före den som stått i kön kortare tid. Men kötid gynnar den som av olika skäl haft möjlighet att ställa sig i kö och missgynnar den som inte haft denna möjlighet. Invandrare är en grupp som uppenbart har sämre möjlighet att för länge sedan ställa sig i en bostadskö än infödda svenskar. Den som flyttade till Sverige igår kommer därmed nästan alltid att stå längre bak i kön än den som bott i Sverige en lång tid.

Fast det är förstås inte bara invandrare som missgynnas. Kötid gynnar de som är väl informerade och därmed känner till betydelsen av att ställa sig i kö så tidigt som möjligt. Vidare gynnar kötid dem som bott länge i en bestämd stad framför interna svenska migranter (d.v.s. en lantis som mig). Kö gynnar sammanfattningsvis infödda "stockholmare", särskilt de som är hyfsat välutbildade och informerade. Den som påstår att det är viktigt att behålla allmännyttiga bostäder i attraktiva lägen i staden för att bekämpa bostadssegregationen borde därför söka efter en annan fördelningsprincip.

Den enda fördelningsprincip som inte har den här typen av diskriminerande effekter är lotten. Just eftersom den överhuvudtaget inte tar hänsyn till en persons karakteristika ger den i princip alla samma chans. Mitt förslag är därför att hyreslägenheter i attraktiva lägen i storstäderna skall fördelas genom lottning.

Det är dock inte lika säkert att kötid är en dålig mekanism för fördelning av lägenheter i mindre attraktiva områden. Möjligen skulle ett och annat "resursstarkt" hushåll med lång kötid kunna tänka sig att flytta till ett sådant område om de visste att de mest attraktiva lägenheterna fördelades med lott.

2 kommentarer:

  1. That ship sailed a long time ago

    SvaraRadera
  2. Aaron: Jag har förhoppningsvis spökskrivit delar av en vänsterpartistisk riksdagsmotion på området. :-) Visst, det skulle dyka upp en och annan arg insändare i tidningarna och förmodligen skulle Ring P1 få höra ett och annat, men vem bryr sig om det? Det är ju ingen stor grupp det rör sig om.

    SvaraRadera